13 نکته مهم در عکاسی منظره و طبیعت با موبایل
تاریخ بروزرسانی : ۱۳۹۹/۱۲/۱۸ دوشنبه
قبل از اینکه خیلی سریع به سراغ نکات مهم در عکاسی با موبایل برویم، یک پیشینه کوتاهی از نحوه پیدایش و پیشرفت دوربین گوشی موبایل میگوییم و سپس با برسی منافع این دوربین، به سراغ نکات مهم در عکاسی منظره با موبایل میپردازیم. شرکت سامسونگ اولین بار در سال 2000 گوشی SCH-V200 مجهز به دوربین را روانه بازار کرد. دوربینی 0.35 مگاپیکسلی که برای دیدن عکسها باید گوشی را به رایانه متصل میکردیم. چرا که صفحه نمایش گوشی قادر به پخش تصویر نبود.
بعد از آن، کشور ژاپن دست به کار شد و شرکت J-Phone گوشی J-SH04 را روانه بازار کرد که دوربین داشت و تصاویری با رزولوشن 0.11 مگاپیکسل را ثبت میکرد. تفاوت اصلی میان این دو گوشی این بود که J-SH04 امکان ارسال الکترونیکی تصاویر را فراهم آورده بود. اما دیدگاهی که آن زمان داشتن مبتنی بر این بود که هرچند دوربین تصویربرداری و کاربری ارتباطی در یک بدنه قرار گرفتهاند، مولفههای دوربین و گوشی جدا از هم هستند.
بین دو تا سه سال طول کشید تا گوشی دوربیندار با قابلیت نمایش تصویر روی خود گوشی، به بازار معرفی شد و رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی و بهبود عملکرد و کیفیت دوربین های گوشی، شرایط را به گونهای رقم زده است که اکنون برای تصویربرداری میتوان روی گوشی تلفن همراه حساب ویژهای باز کرد.
در گذشته تصویربرداری با دوربینهای عکاسی انجام میشد و سپس عکس را ظاهر و چاپ میکردند. اندکی بعد تصاویر، دیجیتالی شد و با نرمافزارهای متعدد کامپیوتری روی عکس ویرایش انجام میشد و تصاویر دلنشینتری خلق میشد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، همانگونه که موبایل و دوربینهای تلفن همراه، ارتقا یافته و رضایتمندی ما را از کیفیت تصویربرداری روز به روز افزایش داده است، دوربین های عکاسی نیز مسیر پیشرفت را در پیش گرفته و طبیعتا در ثبت تصاویرِ با کیفیت، از دوربینهای موبایل جلوتر هستند. ولی 2 نکته اساسی وجود دارد که باعث میشود مردم به تصویربرداری با موبایل نیز علاقهمند شوند: اولا هزینه دوربینهای حرفهای عکاسی به نسبت بیشتر از موبایل میباشد (به این نکته نیز عنایت داشته باشید که امروزه نیاز مبرم مردم به موبایل، غیر قابل اجتناب است و تقریبا اکثر مردم تلفن همراه دارند). دوما موبایل به دلیل کم حجم و سبک و قابل حمل بودن و همچنین به عنوان یک وسیله ضروری همیشه، همراه فرد میباشد. این دو دلیل کفایت میکند تا مردم با رعایت یکسری نکات مهم در عکاسی، نیاز خود را مرتفع سازند.
نکات مهم در عکاسی منظره و طبیعت با موبایل
همه افراد میتوانند با گوشی موبایل عکس بگیرند اما برای ثبت تصاویر حرفهایتر به مهارت بیشتری نیاز دارند. در ادامه نکاتی را خدمت شما ارائه میدهیم تا بتوانید با گوشی موبایل، تصاویر خارقالعادهای خلق نمایید.
1. لنز گوشی خود را پاک کنید
درست است که جابهجایی گوشی موبایل دارای دوربین، راحتتر از دوربین عکاسی حرفهای است. اما این دلیل نمیشود که نسبت به لنز دوربین گوشی بیتفاوت باشیم. گوشی موبایل به علت اینکه مدت زمان زیادی میتواند در جیب یا در دست باشد، چربی پوست دست، گرد و خاکهای موجود در هوا و کثیفیهای درون جیب را لنز گوشی جذب خود میکند. در واقع میتوان گفت که لنزها، آهنربای گردوخاک هستند. بنابراین اگر در همین حالت تصویربرداری کنید، تصاویر کیفیت لازم را دارا نیستند. علت آن است که کثیفی های روی لنز یک مانع در سد راه نوری قرار میگیرید که از منظره به سمت دوربین تابیده میشوند و متعاقبا لکه و نقاط تار روی عکس به وجود میآیند و در برخی نواحی تصویر مات میشود. برای تمیز کردن لنز، از دستمال نرم مخصوص لنز استفاده کنید و به آرامی سطح روی لنز را تمیز کنید. استفاده از پارچههای خشن، ممکن است شیشه روی لنز را بخراشد و این مسئله میتواند یک نقص همیشگی را برای دوربین گوشی شما به ارمغان بیاورد. این نکته از جمله سادهترین نکات مهم در عکاسی از طبیعت میباشد.
2. هرگز از زوم گوشی موبایل استفاده نکنید
چرا هنگام تصویربرداری تاکید میشود که از زوم ترجیحا استفاده نکنید؟ چرا که گوشی موبایل زوم دیجیتالی میکنند نه زوم اپتیکی. در زوم اپتیکی نقطه فوکوس به واسطه جابهجایی لنزها رخ میدهد و فقط مکان نقطه فوکوس تغییر میکند ولی کیفیت ثابت است. اما در زوم دیجیتالی صرفا عکس برش(Crop) میخورد. بنابراین با زوم عکس به صورت دیجیتالی؛ انگار دارید از تراکم پیکسلی کمتری برای تصویربرداری استفاده میکنید درنتیجه کیفیت عکس کاهش مییابد. پیشنهاد ما این است که از پاهای خودتان برای زوم استفاده کنید و به سوژه نزدیکتر شوید. اما اگر امکان کم کردن فاصله وجود ندارد، باز هم بهتر است بعد از تصویربرداری با نرمافزارهای ادیت عکس؛ برش بزنید. بدین ترتیب در نحوه و برش عکس کنترل بهتری دارید. اما یکی دیگر از راهکارهای مفید این است که از لنزهای اضافی با قابلیت زوم، استفاده کنید. با اینکار اختیار زوم اپتیکی را برای خود فراهم آورید. و هم میتوانند پرسپکتیوهای جدیدی خلق کنند و کیفیت بهتری به تصاویر ببخشند. (پرسپکتیو باعث ایجاد فضای سه بعدی در صفحه دو بعدی شده و به گونهایست که چشم انسان عمق اجسام را درک کند.)
3. روی سوژه فوکوس کنید
فوکوس کردن یکی از نکات مهم در عکاسی است. شما با ضربه زدن رو صفحه گوشی در محلی که مدنظرتان است فوکوس انجام میدهید و معمولا دور نقطه مورد نظر کادر آبی یا زرد (مربعی یا دایرهای) ظاهر میشود. در عکاسی باید دقت شود در هر عکس یک سوژه جذاب وجود دارد که باید برای بهتر دیده شدن آن سوژه روی کادربندی تصویر بیشتر زمان بگذارید. بعد از گرفتن عکس میتوان از اپلیکیشنهای ویرایش عکس برای تار کردن پس زمینه نیز استفاده کرد تا سوژه، بیش از پیش توجهات را به سمت خود جلب کند. البته اگر گوشی موبایل شما حالت Live Focus یا Portrait دارد، به شما در برجستهسازی سوژه با فوکوس روی آن و تار نمودن بکگراند خیلی کمک میکند.
4. نوردهی را بهصورت دستی تنظیم کنید
نوردهی تصویر را میتوان برعهده گوشی گذاشت تا میزان نور را تنظیم کنند. خیلیها بر این باورند که بهترین تنظیم نور را خود گوشی انجام میدهد. همیشه واگذاری نوردهی به دوربین ایدهال نیست. مثلا در عکاسی در شب، ممکن است نوردهی سوژه مورد نظر شما کافی نباشد. معمولا در بیشتر گوشیها پس از لمس صفحه موبایل گزینه مربوط به تنظیم نور نمایش داده میشود.
5. از نور طبیعی استفاده کنید
فلاش را فراموش کنید. استفاده از فلاش باعث میشود که عکس اوراکسپوز بشود. همچنین رنگها را تغییر میدهد و صورت افراد را بیروح میکند. به همین دلیل میگویم از منابع نوری در دسترس استفاده کنید. حتی اگر در ناحیه نسبتا تاریک هستید نیز میتوانید با منابع نوری موجود و سایهها، تصاویر بینظیری ثبت کرد. البته میتوان از فلاش در روز از آن استفاده کرد. در فضای روشن، فلاش میتواند کمی از تیرگیها بکاهد و سایهها را نرمتر کند. اما حتما فلش را در حالت روشن قرار دهید. چرا که در حالت اتوماتیک ممکن است، سایه را تشخیص ندهد یا متوجه این نشود که شما به دنبال نرمسازی سایه هستید.
6. در زمانهای طلایی عکاسی کنید
ساعت طلایی یک ساعت قبل از غروب آفتاب و یک ساعت بعد از طلوع آن، به حساب میآید. سعی کنید در این زمانها عکاسی کنید. البته میتوان قبل از فرا رسیدن این زمان، بهترین زاویه را بیابید و در وقتی زمان طلایی فرا رسید، فرصت را از دست ندهید.
تصویر برداری در ساعت طلایی؛ تصویر سمت چپ قبل از فرا رسیدن ساعت طلایی، تصویر سمت راست هنگام فرا رسیدن ساعت طلایی است.
7. قانون یکسوم یکی از نکات مهم در عکاسی محسوب میشود
ترکیببندی مناسب به اندازه نوردهی تصویر مهم است. بدون ترکیببندی خوب، عکسهای شما چشمنواز نخواهد بود. قانون یکسوم برگرفته از ترکیببندی مرکزگریز (off-center) میباشد. امروزه اکثر گوشیهای هوشمند grid یا شبکهبندی را دارد و اگر گوشی شما این امکان را ندارد خودتان در ذهنتان دو خط عمودی و دو خط افقی در نظر بگیرید. سوژه اصلی باید در یک سمت تصویر و تقاطع نقاط افقی و عمودی قرار گیرد. معمولا سوژه بر یکی از خطوط عمودی یا افقی منطبق خواهد شد. اجرای قانون یک سوم، سوژه عکاسی را چشمنواز میکند.
8. حالت HDR را فعال کنید
تاکنون برای شما پیش آمده است که تصویری را سوژه عکاسی خود قرار دهید که نقاط بسیار روشن و بسیار تیره زیادی دارد. دوربین گوشی توانایی گرفتن عکس با کیفیت از اینچنین مناظری را ندارد. چرا که اگر روی نقاط روشن بزنید، کیفیت تصویر در نقاط تاریک پایین میآید(تیره مطلق میشوند). اگر به روی نقاط تاریک تنظیم کنید نقاط روشن به سفید مطلق تبدیل میشوند. در این حالت گزینه HDR به کمک شما میآید. قابلیت HDR سه عکس پیاپی با سه میزان نوردهی مختلف میگیرد. و ترکیب هر سه را در قالب یک عکس با کیفیت و بیشترین جزییات را به شما نمایش میدهد. از این قابلیت برای انواع مناظر میتواند مفید باشد ولی بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود، که منظره مد نظر از پشت نوردهی شده باشد.
9. داخل عکس، فضای منفی داشته باشید
یکی از نکات مهم در عکاسی، استفاده از فضای منفی اطراف سوژه است. وقتی عکس شما دارای فضای خالی زیادی باشد، سوژه اصلی برجسته تر میشود. فضای منفی معمولا میتواند خودش را به شکل فضای گسترده آسمان، آب، زمین بایر و یا یک دیوار بزرگ نمایش داده میشود. این یکی از نکات مهم در عکاسی منظره محسوب میشود. فضای منفی قادر است تصویر شما را از خوب به عالی تبدیل کند.
10. پرسپکتیوهای متفاوت را امتحان کنید
همیشه به یاد داشته باشید که عکس گرفتن در زاویه خاص و غیرقابل انتظار، میتواند تصاویر فراموش نشدنی را به وجود بیاورد. یکی از پرسپکتیوهایی که زیاد استفاده میشود پرسپکتیو نگاه سگ میباشد. بدینگونه که اگر در فاصله مشخصی از نمونه، با ارتفاع کم عکاسی کنید، تصاویر مناسبتری حاصل میشود. همچنین میتوانید تصاویر مستقیم رو به بالا، یا صاف رو به پایین نیز بگیرید.
11. از بازتابها و رفلکتها استفاده کنید
انسان مشاهده تصاویر بازتابشده از منظره، برایش جذاب است. برای مثال دیدن بازتاب آسمان در آب حس لذتبخشی را برای بیننده به ارمغان میآورد. به دنبال فرصتهایی باشید که چنین صحنههایی را خلق کند.
12. خطوط راهنما را در منظره بیابید
در برخی از تصاویر خطوطی وجود دارند که خودبهخود چشم بیننده را به سمت خود هدایت میکند و ظاهرا فرد را به درون تصویر میبرد. بدین ترتیب خطوط راهنما در عمق دادن به تصاویر کمک شایانی میکند. از این خطوط میتوان در مناظری که ریل راهآهن، مسیر خاکی درون جنگل سرسبز، خطوط پلهها و یا حتی سیم چراغ برق نیز باشند.
13. عکسهای خود را ادیت کنید
از ادیتکردن عکسهاتون نترسید. همیشه یک عکاس خوب دو مرحله کار باید انجام دهد. در مرحله اول یافتن محتوای بصری مناسب و در وهله دوم ادیت کردن به منظور افزایش برجستگیهای سوژه مورد نظر است. همچنین میتواند نقوصی را که احیانا در تصویر وجود دارد حذف کنند. در این رابطه نرمافزارهای قدرتمند زیادی دارد.
مثلا میتوان رنگها را بجز سوژه مورد نظر بی رنگ کرد. اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که گزینه Touch Color را دارند و ابتدا کل تصویر سیاه سفید میشود، سپس به شما اجازه میدهد قسمتی از عکس را که میخواهید، مجددا رنگ ببخشید.
استفاده از همه نکات مهم در عکاسی، میتواند یک عکس را از خوب به عالی و از مبتدی به حرفهای تبدیل کند.
درج نظر
مدیران سایت در اسرع وقت نظر شما را درج می کنند. در صورت سوالی بودن مطلب شما، به آن به نحو احسنت پاسخ داده خواهد.
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است